Saturday, August 11, 2012

O privire în studiourile Babelsberg...

Un scurt documentar despre studiourile Babelsberg, realizat de cei de la American Cinematographer.

La mulți ani, Babelsberg!

Studioul Neubabelsberg, o minune a anilor 1920

Așa cum am promis, marcăm printr-o postare aniversarea a 100 de ani de la înființarea studioului Neubabelsberg. Pentru aceasta, am ales să redau în integralitate un articol publicat în 1925 în presa românească de specialitate. Sper să vă placă!


<<Cine a vizitat vreodată uriaşele uzine pentru producţia de filme ale soc. “Ufa” în Neubabelsberg şi se reîntoarce acolo peste o săptămână, ar putea să repete mult citata întrebare a lui Schiller:

“Pot eu să scot armate din pământ?”
“Îmi cresc oare grânele din mână goa­lă?” şi s-o afirme, că se poate.

Căci acolo se nasc peste noapte construcţii şi clădiri ca din pământ care ar face să se mire chiar şi pe acel vizitiu întrebat de că­tre un american în cât timp s-a lucrat la clădirea catedralei din Colonia şi la care a răspuns:

“Nu ştiu domnule! Aseară nu era încă în locul unde se află zidit acum.”




Thursday, August 2, 2012

Franţa anilor 2000, imaginată la 1900

Vă propun să trecem în revistă o serie de "fotografii desenate" de Jean Marc Cote în preajma pătrunderii în secolul XX care surprind, în viziunea desenatorului, o anumită dimensiune a societăţii franceze a anilor 2000. Iniţial, desenele au circulat pe post de "surprize" introduse în pachetele de ţigarete ale vremii. Ulterior, le regăsim sub forma unor simple cărţi poştale. Nu ştiu de câtă atenţie s-au bucurat în epocă desenele lui Cote, dar dacă am pune în balanţă chiar şi numai interesul pe care îl suscită în prezent, tot cred că ar fi suficient să zăbovim câteva minute asupra lor. Aşadar, vizionare plăcută!