În 1955, “On the waterfront” a devenit unul din cele mai încununate filme din istoria de până atunci a Premiilor Academiei Americane de Film. Spre deosebire, însă, de filme precum “An american in Paris” (1951), “The greatest show on earth” (1952), “Around the world in eighty days” (1956) sau “Ben-Hur” (1959) - toate deţinătoare de Oscaruri - “On the waterfront” era o capodoperă a realismului cinematografic, ce părea să îşi extragă seva din creaţiile neorealiştilor italieni (“Rome open city”, “Bicycle thieves” etc.). Celelalte filme enumerate anterior nu erau altceva decât producţii extravagante ale marilor studiouri americane. Produs de Sam Spiegel, “On the waterfront” a fost, la început, un “orfan” (aşa cum îi plăcea să-l denumească chiar regizorul Elia Kazan), fiind refuzat de majoritatea studiourilor. În cele din urmă, a reuşit să obţină finanţarea necesară, filmările având loc în Hoboken (New Jersey) şi New York. Acţiunea filmului este exponenţială pentru viaţa de zi cu zi a muncitorilor docheri, locaţiile în care s-a filmat fiind chiar cartierele muncitoreşti din zona portuară.
Tuesday, June 28, 2011
Monday, June 27, 2011
Sunday, June 26, 2011
Musical-urile de la Hollywood ale lui Ernst Lubitsch
La scurt timp după moartea (1947) lui Ernst Lubitsch, Jeanette MacDonald declara următoarele:
Pe platoul de filmare își dădea adevărata măsură a artei sale, fără a cădea, însă, în păcatul patetismului. Am cunoscut foarte mulți regizori care l-au admirat și au încercat să îl imite în propria carieră. Pentru mine, a fost cel mai bun editor cu care am lucrat vreodată. Editarea o făcea direct pe platoul de filmare – filma numai ceea ce îl interesa. Întotdeauna, vizualiza scenariul exact în forma în care dorea să fie transpus pe ecran și nu îmi amintesc să fi întâmpinat vreodată probleme. Scenariile se regăseau, cu un mare grad de precizie, în filmele sale.
Saturday, June 25, 2011
Thursday, June 23, 2011
"Freaks" (1932), de Tod Browning - un cult "horror", acum şi pe "Cinema, pas cu pas"
Postat de
Dl. Cinematic
la
11:39 AM
Începând de prin anii 1960, odată cu re-aducerea “la lumină”, asemenea unui vestigiu arhitectonic deshumat, a peliculei lui Tod Browning (“Freaks”, 1932) – considerată bizară, cel puţin prin linia narativă abordată – filmul s-a impus în categoria clasicelor incontestabile. Deşi unii critici s-au încăpăţânat în a-l eticheta în genul horror, o simplă vizionare la "rece" ne demonstrează cât de mult s-au putut înşela aceştia. Lumea evoluează şi, odată cu ea, inerent, valorile se reconfigurează în perimetre noi, uneori surprinzătoare. Ceea ce la un moment dat a fost considerat excentric, pătrunde astăzi în mainstream, cu aceeaşi uşurinţă cu care status quo-ul altei perioade istorice se poate perima şi părea hilar contemporanilor.
Etichete:
Dr. Jekyll şi Mr.Hyde,
Frankenstein,
Freaks,
horror,
Tod Browning
Thursday, June 16, 2011
Fotogramele filmului mut
Postat de
Dl. Cinematic
la
12:02 PM
Cuvintele au avut un rol esenţial în epoca filmului mut! Consider că numai cineva cu o doză "temeinică" de ignoranţă în materie de film ar putea pune sub semnul întrebării pertinenţa afirmaţiei de mai înainte, neobişnuită şi paradoxală doar la prima vedere. Atât titlul filmului, cât şi cartonaşele conţinând text ajutător (cu rol de ghidaj prin hăţişul - uneori de-a dreptul întortocheat - al acţiunii filmului), sunt cele mai evidente exemple de prezenţă a cuvintelor în filmul mut. Sunt convins că un artist plastic ar merge şi mai departe, asociind elementelor de design grafic ale filmului valenţe cu mult peste cele posibil a fi descifrate de un novice în materie de artă.
Etichete:
art deco,
art nouveau,
D.W. Griffith,
expresionism,
film mut,
font,
Nosferatu
Saturday, June 11, 2011
Camera multiplan a studiourilor Disney
Nu cu mult timp în urmă am "poposit" aici, pe Cinema pas cu pas, în studioul de animație Disney (găsiți postarea aici), pentru a ne lămuri cu privire la etapele pe care le pacurge un film de animație, de la faza incipientă a concepției acestuia, până la finalizarea lui și proiectarea în sălile de cinematograf. De data aceasta, cu voia voastră și beneficiind - încă o dată - de sprijinul însuși al lui Walt Disney, vom relua incursiunea în lumea animației, pentru a vedea la lucru una din cele mai interesante soluții născocite de tehnicienii studioului american: camera multiplan.
Etichete:
Alba ca zapada,
Bambi,
camera multiplan,
The old mill,
Walt Disney
Subscribe to:
Posts (Atom)