Saturday, March 19, 2011

"A is for atom" (John Sutherland), 1953

"A is for atom” (“A” de la atom) este un documentar educativ de aproape 14 minute, realizat de John Sutherland în 1953 și sponsorizat de General Electric. Urmărindu-l, veți înțelege, sau, în caz că ați uitat unele lucruri învățate în școala primară, vă veți reîmprospăta cunoștințele cu privire la atomi, producerea energiei atomice, efectele secundare ale procesului de fisiune nucleară și altele...Documentarul este foarte haios și vă va ține lipiți de ecranul computerului, toate cele 14 minute. 

În cazul în care nu veți înțelege motivele pentru care am postat filmulețul pe blog, o să vă divulg eu două dintre ele…pe restul le veți găsi, sunt convins, și singuri. Primul: am creat o legătură cu postarea anterioară. După cum știți, marea problemă zilele astea în Japonia este cauzată de complicațiile de răcire a reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima. Povestea a fost deja teribil dezbătută în mass-media internă și de aiurea ca să mai merite să intru în detalii. Al doilea: aceeași centrală a fost construită de General Electric, taman firma care a susținut financiar realizarea documentarului. Și, încă ceva...realizatorii filmului nu amintesc nici măcar o  dată, în toate cele 14 minute, de riscurile asociate utilizării energiei atomice. Vă miră chestia asta? Pe mine nu, atâta timp cât General Electric a dovedit o reticență sporită (în 1966 și 1971) atunci când s-a pus problema să își adapteze tehnologiile, în scopul asigurării unei mai mari siguranțe în exploatare. 

O parte a consecințelor le vedem astăzi. Eu zic să ne bucurăm pur și simplu de valoarea documentarului și să îi lăsăm pe specialiștii fizicieni și pe jurnaliști să încerce să desfacă ițele atât de încurcate ale întregii afaceri. 

Filmul a obținut în 1953 premiul întâi la festivalurile de la Columbus (Ohio) și Torino (Italia). În 1954, a câștigat Marele Premiu la Festivalul de film de la Veneția.


0 comentarii: