Wednesday, March 30, 2011

"Dementia 13", [Francis Ford Coppola], 1963

Un old timer” al regizorului Francis Ford Coppola, “Dementia 13”, este disponibil acum - integral - și pe Cinema, pas cu pas. Firește, întrebarea pe care și-o pun unii (fără discuție, mă raliez celor “roși” de asemenea curiozități) este dacă ruda umilă, pe numele ei “Dementia 13”, ar fi reușit vreodată să atragă atenția, în absența (ipotetică, firește) a mult mai celebrelor hit-uri ulterioare ale americanului: “Nașul”, “Apocalipsa acum” sau “Conversația” (N.B.: cel din urmă - remarcabil, extraordinar și imposibil de egalat!).





Datorită intrării pripite în producție, dar și unor inconsistențe depistabile în scenariul care a stat la baza filmului, critica a primit filmul de pe poziții divergente, uneori flagrant opuse. De pildă, cei de la The New York Times au comentat pe marginea filmului cam în următorul registru: 

“Sub bagheta indiferentă a regizorului Coppola, care s-a ocupat și de scenariu, filmul pune accentele total greșit, exagerând proporția scenelor terifiante în defavoarea creării unei anumite atmosfere și, în cele din urmă, aproape că îngroapă cu totul bruma de inteligență sesizabilă, totuși, în plot-ul filmului”. 

La cealaltă extremă, să îl menționăm pe Michael Weldon, care scria în Psychotronic Encyclopedia of Film (sic!): 

“Un final inteligent, câteva scene sângeroase în care toporul este vioara întâi și o sumedenie de fotografii inteligent cadrate”. 

În fine, să menționăm și punctul de vedere al lui Tom Raynes de la Time Out Film Guide

“Locația (un castel irlandez) este folosită cu imaginație, atmosfera gotică are potențial iar prestația lui Patrick Magee este impresionantă”.

Majoritatea actorilor din film sunt foști colegi de-ai lui Coppola de la UCLA, care au decis să-și plătească singuri drumul până în Irlanda, doar pentru șansa care li se oferise, de a juca în film...Cât îi privește pe actorii irlandezi, cei mai mulți proveneau din Teatrul Abbey, fiind plătiți cu salariul minim. De exemplu, pentru rolul din film, Eithne Dunne a primit doar 600$! Mai mult, din cauza bugetului extrem de modest al filmului, pe perioada filmărilor, membrii echipei tehnice și actorii au trebuit să locuiască împreună, într-o fermă din apropierea Dublinului.

Din când în când, cred că nu strică să vedem și asemenea filme. În cazul concret al aceluia de care discutăm aici, vă invit să depistați trăsături regizorale "de geniu", evident, în stare incipientă, secvențe memorabile sau orice altceva doriți. Pentru derularea experiementului în condiții optime, vă dau un singur sfat: nu lăsați păpușile să vă distragă atenția!


0 comentarii: