Wednesday, March 16, 2011

Vă (mai) place filmul mut?

Sunt convins că printre cititorii acestui blog sunt destui pasionați ai perioadei inocente” a cinematografiei, mai precis de filmul mut. Sunt prea multe capodoperele care ne-au rămas din acea perioadă, care au reușit să treacă cu brio proba timpului, pentru a ne permite să ignorăm sau să fim indiferenți față de aceea epocă. Pe de altă parte, însă, nu trebuie nici să nesocotim lipsa de apetit a unui segment amplu de spectatori, colegi de “generație”, un public care nu dorește să conceapă posibilitatea că un film ar putea fi interesant fără dialoguri și efecte speciale năstrușnice. 

Ei bine, azi m-am hotărât să împac “și capra și varza” și, cine știe, poate reușim să îi convingem pe “moderniști” să dea dovadă de mai multă toleranță față de ceea la prima vedere pare doar un "primitivism" și mă refer când spun asta, la proiecția unei succesiuni de imagini și texte supratitrate. Nu tu tehnologie THX, coloană sonoră ori măcar un popcorn, acolo...În același timp, categoria cealaltă, să o numim a toleranților, sunt sigur, va găsi încă un prilej de a se bucura de magia momentelor absolut unice, irepetabile, ale aurorei cinema-ului modern.

Ghiciți despre ce este vorba? 

Ei, ce minunat ar fi dacă am putea să restaurăm cu aceeași ușurință peliculele din perioada filmului mut (multe din ele deja pierdute ori pe cale de a deveni definitiv irecuperabile), pe cât este să adaptăm o imagine modernă la standardele” vizuale de acum peste 100 de ani...Oricum, vizionare plăcută!





0 comentarii: